Thursday, 16 January 2014

Dia n kamu.. Jurang dgn yang lainKalau dahulu, duduk ralitnya melayan telatah si adik adik.. Dia pandai mengambil hati, memang magnet kepada budak kecik,.. Aku dari satu sudut memerhati dan menyoal diri, apa aku layak untuk berdiri setara disisi dia.. Sesekali dia akan menoleh ke arah aku.. Sinar matanya ketika itu jelas ada refleksi aku di anak mata hitamnya dan lirik manis senyum dia, hampir mustahil bg aku lupa hingga hari ini.. 

Akhir kali bertemu, matanya masih lagi jelas refleksi aku didalamnya, cuma kali itu, ianya jelas dek kerana putih matanya merah dan lebih bersinar kerana mengalir lebih dari biasanya..

Kini, seakan sukar menerima pekara itu adalah memori, terasa semalam ianya sebuah mimpi, tanpa butang reset, cebisan memori itu kekal jauh didalam hati ini,.. 

Sesekali, aku buka hati ini biar diisi yang lain,. Rata mereka, cenderung meluka, hingga pedih luka itu mengundang kembali memori lama..

Seringkali melihat org yang datang mendampingi.. Aku cuba melihat refleksi diri dalam mereka.. Rata mereka, samar-samar sahaja.. Yang datang dengan belati, ada yang singgah bermain tali, tak kurang yang datang hanya cuma mencari cari..

Hati ini.. Dah ku simpan jauh disudut yg perinchi.. Permukaannya kini hanya sisa tawar dari memori.. Jika sekadar mencuba, sila pergi.. Jika masih mencari, sila angkat kaki.. Aku jelas sekali tak perlukan sesiapa untuk pujuk hati ini..

No comments:

Post a Comment